Oslofjordens geologiske historie
Fjellkjedene fra urtiden ble jevnet ut til flatt lavland, såkalt peneolan. Dette strakte seg over hele Oslofeltet og langt utenfor dette. I kambrium for ca 500 mill. år siden trengte havet etter hvert inn over lavlandet. Det ble dannet en havbukt som strakte seg forbi Mjøstrakten og langt mot nordøst.
I løpet av de følgende 250 mill. år ble det avsatt løsmasser i dette havet som langsomt ble grunnere. Døde dyr ble begravet og dannet avtrykk i løsmassene, – fossiler. Løsmassene forstenet seg til lagdelte bergarter,leirskifer, kalkstein og sandstein.
I permtiden for 250 mill. år siden ble Oslofeltet skaket opp av voldsomme rystelser. Det oppstod nord – sydgående sprekker. Landblokkene på begge sider av Oslofeltet beveget seg fra hverandre og landet imellom tok til å synke. Oslofeltet er altså en søkkegrop, såkalt graben. Det har ikke sunket som et enkelt flak, men ved tallrike forkastningssprekker er det delt opp i mindre småflak. Synkningens størrelse har vært forskjellig – størst på Oslofjordens østside, 1300 – 2000 meter.
Glødende smeltemasse trengte opp i dagen og det oppsto en rekke vulkaner, bl.a. Hurumvulkanen som lå der Tofteholmene nå ligger. De yngste eruptivbergartene i Oslofeltet er diabasegangene som i nåtiden viser seg som fylte sprekker. Men opprinnelig nådde de frem til overflaten og ga mulighet for vulkandannelse.
Geologi på Husebykollen
Husebykollen er en vulkansk intrusjon og består i hovedsak av bergarten gabbro. Det geologiske kartet nedenfor viser fire slike vulkanplugger, to på hver side av Oslofjorden, markert med en brun farge. Disse fire vulkanpluggene danner hjørnene i en firkant. Kilde: Berggrunn Husebykollen Hurum fra Nasjonal berggrunnsdatabase.
Oslofeltet
Dannelsen av Oslofeltet skal visst være et legendarisk fenomen i geologisk sammenheng. Les mer nedenfor. Innlegget kan lastes ned som pdf ved å trykke HER.
Oslo-feltet-med-vulkanrør-1
Det følgende er en artikkel av Jens S. Jahren og Jørn H. Hurum hentet fra Hurums geologiske historie og mineralfunn. Årbok for Hurum. 85-95. 1998. Nedlastet fra www.academia.edu og tilgjengelig som pdf HER.
Hurums_geologiske_historie_og_mineralfunn-1998-Jahren-og-Hurum