Gruvedrift på 1700-tallet under Moss jernverk
I Husebykollen er det tydelige rester etter gruvevirksomhet fra 1700-tallet. Slagghauger, veier, sjakter, kullgroper, og dagbrudd er blant sporene etter denne virksomheten.
Rapport om kulturminner fra Viken fylkeskommune
Arkeologisk-rapport-Husebykollen-Hurum-pukkverk-gnr.-43-bnr.-75-mflDet er spor etter dagbrudd og en 10 meter lang og 1 meter høy steinrøys med jernmalm som er omtalt i turboken fra Vett og Viten Forlag. Dessuten er det vest i området en steinsatt kjerrevei, som også er fra tiden med gruvedrift. Se www.kulturminnesok.no
Mye av dette står i fare for å bli ødelagt som følge av ekspansjonen av steinbruddet i nærheten.
Kulturminnene og behovet for beskyttelse er grundig redegjort for i et brev fra Husebykollen Hytteeierforening til Buskerud fylkeskommune. Etter tillatelse fra foreningen kan brevet lastes ned ved å trykke HER.
BFK-Kulturminner-i-Husebykollen-Brev-fra-HH-181231Ifølge epost fra Fylkeskommunen 17.12.2019 vil Fylkeskommunen i forbindelse med pågående planarbeid gjennomføre en kulturminneregistrering i området. Først og fremst vil de se etter førreformatoriske kulturminner, men vil også gjøre en rask dokumentasjon av etterreformatoriske kulturminner. I tillegg vil det bli avsatt ressurser til å registrere, dokumentere og vurdere sporene etter gruvedriften. Resultatene av kulturminneregistreringen vil bli oversendt til kommunen som er planmyndighet.
Husebykollen med turstier og kulturminner
Med kommunegodkjent plan for utvidelse av steinbruddet.
På denne siden skal det legges inn informasjon fra følgende kilder:
- Utdrag fra bøker og referanser til slike ang. Moss jernverks virksomhet i Hurum/Husebykollen
- Lenker:
- https://mosshistorielag.no/artikler-samla-fra-strandsittaren/542-moss-jernverk-et-industrieventyr
- https://urn.nb.no/URN:NBN:no-nb_digibok_2012031406063 Moss jernverk, Lauritz Opstad (1950)
- https://urn.nb.no/URN:NBN:no-nb_digibok_2007061804074 Christophersen, H. O. (1974)